Co zawiera pojęcie Witamina A?

Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych (retinoidów, z których najważniejszym jest retinol), wymienione składniki odżywcze są potrzebne dla rozwoju organizmu, a sama witamina jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie zostały mianowane określeniem ślepoty. Choroba była traktowana jako brak gotowanej albo surowej wątroby w pożywieniu. Dopiero na przełomie XIX i początku XX wieku udało się ustalić związek między nieprawidłowym odżywianiem i rozwojem kurzej ślepoty. Żywność pochodzenia zwierzęcego, to priorytetowe formy, w jakich jest estrem, witamina A – retinol palmitynian  występuje w jelicie cienkim i służy do de-estryfikacji alkoholu – retinol. Inne ważne pochodne związane z aktywnością witaminy A siatkówki to (aldehyd) i kwas  retinowy (Tretinoin).

Możliwość komentowania jest wyłączona.